Materiální deprivace a chudoba domácností v ČR - Boháčová, Taťána (2007)
Tato práce má sloužit jako stručný přehled o chudobě domácností v České republice v roce 2001. Kromě statistických údajů o příjmové chudobě a materiální deprivaci, poskytuje také základní informace o nerovnosti, příčinách chudoby a o konceptech a měření chudoby. Na chudobu je obvykle nahlíženo jako na mnohonásobnou deprivaci. Cílem práce je zjistit, zda existuje vztah mezi příjmovou chudobou a materiální deprivací bytových domácností. Na materiální deprivaci je nahlíženo z hlediska kvality bydlení, uspokojování základních životních potřeb a množství předmětů dlouhodobé spotřeby v domácnostech. Práce poukazuje na silný vztah příjmové chudoby a deprivaci v základních potřebách a ve vybavení domácnosti, zatímco deprivace v bydlení není natolik významná. Bylo zjištěno, že příjem má vliv na možnost dovolit si určité služby nebo uspokojit základní potřeby, neboť v závislosti na jeho výši se mění i možnosti k jejich uspokojování. Pro lepší přehlednost je využito více hranic mediánu ekvivalizovaného příjmu, které dokládají, že hranice stanovená metodikou Eurostatu, rozdělující domácnosti na chudé a nechudé, nemusí být vždy relevantní.