Dobrovolná bezdětnost v České republice, Maďarsku a Spolkové republice Německo sekundární analýza datového souboru PPA2 - Marek, Michal (2007)
Analýza se zabývá dobrovolnou bezdětností, jejími hlavními charakteristikami a možnými souvislostmi. Zaměřuje se na čtyři evropské země Českou republiku, Maďarsko, východní a západní Německo. Vychází z dat evropského výzkumu PPA2, provedeného v letech 2001-2003. Vzorek obsahuje respondenty v reprodukčním období mezi 18 až 45 lety. Analýza pracuje se třemi skupinami: 1. děti mají nebo je zamýšlejí, 2. děti nemají a nejsou ještě rozhodnutí, 3. děti nemají a nezamýšlejí. Práce odhaluje rozdíly mezi jednotlivými skupinami. Všímá si nejenom osamělosti a neuspokojivého typu soužití, ale i výrazné preference užívání života, volnočasových aktivit nebo seberealizace a kariérního růstu.