Percepce vlastního národa u české, nizozemské a polské populace sekundární analýza - Katzorová, Denisa; Vašečka, Michal, 1972-; Masarykova univerzita. Katedra sociologie (2007)
Práce se zabývá teoretickým i praktickým rozlišením pojetí přináležitosti k národu ve třech evropských zemích - Nizozemí, Polsku a České republice. Státy jsou vybrány tak, aby odpovídaly určitým ideálním typům - Nizozemí jako politický národ, Polsko spadá do kategorie etnického národa a Česká republika je kombinací obou typů. Kromě teoretických konceptů týkajících se národa, nacionalismu, národní identity a dichotomie etnického a občanského pojetí národa se práce zabývá i vztahem k cizímu. Tento pojem je pak v praktické části vztahován právě k etnickému a občanskému principu. Praktická část je postavena na sekundární analýze datového souboru ISSP modulu Národní identita II. z let 2003/2004. Empirická analýza pracovních hypotéz potvrdila existenci dvou principů i výše stanovené rozdělení zemí podle těchto principů. Otázky původu jako hlavní ukazatele etnického přístupu byly v otázce přináležitosti za nejdůležitější považovány v Polsku, naproti tomu v Nizozemí byl nejvíce zdůrazňován respekt k politickým institucím a zákonům. Obyvatelé české republiky nepovažovali ani jeden z těchto aspektů za nejdůležitější.
This study focuses on theoretical and practical differentiation of the notion of appurtenance to the nation in three European countries - the Netherlands, Poland and the Czech Republic. The states have been selected so that they correspond with certain ideal types - the Netherlands represents a political nation; Poland falls into the category of ethnic nation and the Czech Republic is a combination of both the types. Apart from theoretical concepts concerning nation, nationalism, national identity and dichotomy of the ethnic and civil notion of nation, this study also deals with the relationship towards the other. This notion is related to ethnic and civil principal later in the practical section. The practical section is based on the secondary analysis of the data file ISSP module National Identity II. from the years 2003/2004. Empirical analysis of the working hypotheses confirmed the existence of two principals, as well as the above-stated differentiation of countries according to these principals.
Vedoucí práce: Michal Vašečka.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: Češi; etnicita; nacionalismus; národní identita; Nizozemci; Poláci; Czechs; ethnicity; national identity; nationalism; Netherlanders; Poles; bakalářské práce