Proces osamostatňování u jedince s kombinovaným postižením v obci s rozšířenou působností města Boskovice - Zouharová, Kateřina (2007)
Tématem diplomové práce je proces osamostatňování u jedince s kombinovaným postižením v obci s rozšířenou působností města Boskovice. Práce se snaží upozornit na problematiku osamostatňování jedince s kombinovaným postižení od rodiny v rámci stacionáře Betany a Agapé. Cílem této práce je zodpovězení hlavní výzkumné otázky : „Jaké způsoby podpory poskytuje při procesu osamostatňování od rodiny u jedince s kombinovaných postižením (dětská mozková obrna s mentálním postižením) stacionář Betany a Agapé z pohledu instruktorů?“ Text práce je rozčleněn do tří hlavních částí. Teoretická část se zabývá vymezením hlavních pojmů - jedinec s kombinovaným postižením, možnosti podpory pro jedince s kombinovaným postižením na jeho cestě k vytvoření samostatnosti od rodiny a možnosti podpory k samostatnosti pro jedince s kombinovaným postižením ve stacionáři. Metodologická část zdůvodňuje zvolenou volbu výzkumné strategie, výběr technik sběru dat, jednotku zkoumání, jednotku zjišťování. Dále nás seznamuje s konstrukcí výzkumného souboru, objasňuje operacionalizaci dílčích výzkumných otázek a v neposlední řadě nás také seznamuje s postupem jak při realizaci výzkumu, tak i při zpracování a analýze dat.