Role kurátora pro mládež v systému sociálně-právní ochrany v souvislosti s trestním řízením - Pondělíčková, Lucie, 1975- (2007)
Práce pojednává o roli kurátora pro mládež v systému sociálně-právní ochrany v souvislosti s trestním řízením. Na začátku je uvedena základní teorie, kde všeobecně přibližuji kurátora pro mládež jako součást sociálně-právní ochrany dětí. Součástí úvodu je také historie, která ovlivnila jeho práci, právní předpisy užívané při jeho práci a jsou zde i specifikováni jeho klienti. V dalších kapitolách je pak hovořeno o způsobu vedení trestního řízení s mladistvými a nezletilými, etických základech sociální práce a jejich vlivu na roli kurátora pro mládež. Také je nutné se zabývat kapitolou nazvanou "dilemata sociální práce". Ve výzkumné části se pak hovoří o přiblížení, zmapování a analyzování práce kurátora pro mládež na vzorku jednoho vybraného pracoviště, kde jako techniky výzkumu jsou použita pozorování, rozhovor a zkoumání spisové dokumentace vytvořené kurátory tohoto pracoviště, které se využívají k trestnímu vyšetřování. V roce 1975 vznikl v pojem kurátor pro mládež, který vešel do povědomí lidí, jako sociálně pracovník pracující s určitou skupinou lidí.