Osobnost pracovníků a kultura nízkoprahového klubu - Veselá, Kateřina, 1981-; Musil, Libor, 1959-; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2007)
Hlavním tématem této diplomové práce je organizační kultura nízkoprahových zařízení a osobnostní vlastnosti pracovníků. Cílem je zjistit, jak osobnostní rysy pracovníků působí na kulturu nízkoprahových zařízení pro děti a mládež. V teoretické části jsem se zabývala osobnostními rysy pracovníků, organizační kulturou a nízkoprahovými zařízeními z hlediska jejich hodnot, cílů a také personálního zabezpečení. V poslední kapitole teorie jsou uvedeny prvky kultury, kde se může projevovat vliv osobnosti pracovníků. Dále je objasněna metodika, techniky sběru dat a výběr jednotek zkoumání. V empirické části jsou analyzovány inzeráty a dále realizovány případové studie dvou nízkoprahových klubů pomocí rozhovorů s vedoucími a zaměstnanci a analýzy dokumentů zařízení. Závěrečná část shrnuje zjištění, upozorňuje na možná omezení výzkumu a navrhuje další oblasti výzkumu.
The major theme of this thesis is organization culture of lowthreshold clubs and personality characteristics of workers and managers. The object is to discover, how personality traits influence the culture of lowthreshold clubs for children and youth. The theoretical part deals with personality characteristics, organization culture and lowthreshold clubs in term of their values, goals and staffing. In the last chapter of theoretical part there are presented the elements of culture, which can be influenced by personality. Further are explained the methods, technics of data collection and selection of surveyed units. In the empirical part are analysed the advertisements and then realised case studies od two lowthreshold clubs by means of interviews with managers and workers and analysis of documentation of the clubs. The final part summarises the findings, highlights possible limitation of research and suggests other fields for research.
Vedoucí práce: Libor Musil.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: děti a mládež; kultura organizace; nízkoprahová zařízení; corporate culture; children and youth; low-threshold facilities; diplomové práce