Význam projektů financovaných z ESF pro věkově starší nezaměstnané - Pavelková, Kateřina (2007)
Cílem práce bylo zhodnotit význam projektů pro věkově starší nezaměstnané na lokálním trhu práce v Moravskoslezském kraji, který je postižen jednou z největší nezaměstnaností. Teoretická část popisuje situaci na trhu práce věkově starší pracovní síly, odpovídá na otázku, proč jsou věkově starší osoby diskriminovány na trhu práce a uvádí existující přístupy k řešení problematiky zaměstnávání těchto osob. Výzkum byl proveden kvalitativní metodou - metodou rozhovorů, analýzou primárních a sekundárních dat a případovými studiemi dvou projektů financovaných z ESF. Praktická část odpovídá na hlavní výzkumnou otázku, jaký význam mají projekty z ESF pro věkově starší nezaměstnané, analyzuje jejích přínosy a nedostatky v porovnání s ostatními nástroji aktivní politiky zaměstnanosti.