Stabilizační strategie společnosti - Veselková, Milada (2007)
Práce se zabývá zmapováním příčin nespokojenosti a fluktuace u klíčových skupin pracovníků v konkrétním českém podniku a směřuje k návrhu cílů personální strategie zaměřené na stabilizaci zaměstnanců klíčových profesí. Teoretickými východisky jsou koncept pracovní spokojenosti jako výsledek uspokojování různých lidských potřeb a problematika faktorů fluktuace jako důsledek frustrace těchto potřeb. Nejhlubší problémy souvisí se změnou celkového sociálního klimatu, s důsledky razantních posunů ve firemní kultuře vyvolaných organizační změnou v podniku a nejvýrazněji se promítají v přístupu vedení k zaměstnancům. Navrhované cíle personální stabilizační strategie směřují k podpoře vstřícných vztahů, ke kodifikaci žádoucích způsobů jednání, k větší cílenosti péče o zaměstnance.