Role opatření sociální pomoci při eliminaci deprivace neúplných rodin s nízkými příjmy - Vajshajplová, Vanda (2007)
Cílem této práce je zodpovědět na otázku: Ve kterých oblastech a v jaké intenzitě spočívá deprivace neúplných rodin, které jsou příjemci dávek sociální pomoci, a nakolik jim systém sociální pomoci pomáhá k její eliminaci. Při ověřování podstaty deprivace a role systému sociální pomoci předpokládáme, že deprivace je převážně spojena s nedostatečným příjmem. Systém sociální pomoci má možnost deprivaci eliminovat, či alespoň zmírnit. Průzkum provedený formou rozhovorů s klienty oddělení péče o dítě a rodinu ukázal, že samoživitelé se domnívají, že systém sociální pomoci nereaguje dostatečně na všechny dimenze jejich potřeb. Jako největší problém samoživitelé vnímají nedostatek finančních prostředků, které nepokrývají náklady na ostatní základní životní potřeby.