Extrospection in the nature writing of H.D. Thoreau and Barry Lopez - Běťáková, Marta Eva, 1983- (2007)
Bakalářská práce "Extrospekce v přírodní literatuře H.D. Thoreaua a Barryho Lopeze" srovnává způsoby, jakými tito dva spisovatelé používají metodu extrospekce (pozorování a objektivní popis, většinou přírodní scenérie). Dále práce ukazuje, jak se u těchto autorů projevuje vztah k přírodě. Představuje H.D. Thoreaua jako "samozvaného inspektora sněhových vánic" a Barryho Lopeze jako spisovatele, který "systematicky a s odstupem obdivuje krajinu". Zvláštní pozornost je věnována Lopezově schopnosti popisovat neexistující situace stejně přesnou exrospekcí, jakou popisuje to, co doopravdy viděl