The Conquest of the Great Plains: Indian-white relations in the second half of the nineteenth century - Škoda, Petr; Vanderziel, Jeffrey Alan, 1960-; Masarykova univerzita. Katedra anglistiky a amerikanistiky (2007)
Práce pojednává o vztazích mezi Indiány Velkých plání a bělochy v druhé polovině devatenáctého století. V práci se obzvláště zabývám prostředky, které museli Američtí osadnící vymyslet a aplikovat, aby se jim podařilo podmanit si původní obyvatele Severní Ameriky. Mezi těmito prostředky jsou: systém smluv, totální válka a Grantova mírová politika. Práce končí bitvou u Little Big Hornu a masakrem u Wounded Knee v roce 1890. Tyto dvě události znamenaly konec odporu Indiánů Velkých plání.
The thesis deals with the Indian-white relations in the second half of the nineteenth century. Specifically, it deals with the Indians of the Great Plains. In particular, it discusses the means American settlers had to invent and implement in order to subjugate Native Americans. Among these are: the treaty system, the concept of total war, and Grant's peace policy. The thesis concludes with the Battle of the Little Big Horn and the Wounded Knee Massacre of 1890. These two events represent the final resistance of the Plains Indians.
Vedoucí práce: Jeffrey Alan Vanderziel.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007.
Keywords: 19. století; 1850-1900; Indiáni -- Spojené státy americké -- 19. století; Američané -- 19. století; indiánské války -- 19. století; bitva u Little Bighornu (1876 : Little Bighorn, Wyoming a Montana : řeka); American Indians -- United States -- 19th century; Americans -- 19th century; Indian Wars -- 19th century; battle of Little Bighorn (1876 : Little Bighorn River, Wyoming and Montana); Spojené státy americké -- etnické vztahy -- 19. století; Spojené státy americké -- dějiny -- 19. století; United States -- ethnic relations -- 19th century; United States -- history -- 19th century; bakalářské práce; bachelor's theses