Moc a odlišnost : analýza kategorie rasy - Bartoš, Pavel (2007)
Následující text popisuje a analyzuje interpretace ,,rasových“ kategorií a zároveň je jakýmsi srovnáním argumentace odborníků, kteří buď existenci ,,rasových“ kategorií obhajují nebo je odmítají jako vědecky irelevantní. Práce chronologicky sleduje zrod, vývoj a odumírání kategorie ,,rasy“, přičemž nastoluje otázku o budoucí existenci této kategorie, kdy se jako jedna z velmi reálných možností jeví její obecné zamítnutí. Kategorie ,,rasy“ byla nejprve kategorií historickou. S nástupem osvícenství zeslábl vliv náboženských interpretací a ,,rasa“ se proměnila v biologickou kategorii. Této biologické kategorii byly přičítány i nebiologické vlastnosti, což se na této kategorii odrazilo v podobě jejího hierarchického rozčlenění. ,,Rasy“ byly klasifikovány převážně bílými vzdělanými muži z majetných vrstev. Rasistické pojetí ,,rasy“ se rozvinulo především s koloniální expanzí západního světa - především Evropy. Plně se tento rasismus rozvinul s epochou imperialismu. Ve dvacátém století byla zpochybněna i biologická relevance této kategorie.