Scheelitová mineralizace žulovského masivu a jeho pláště - Žaludková, Kateřina, 1984- (2007)
Žulovský masiv je součástí českého masivu. Nachází se na severní Moravě, částečně v Polsku. Scheelit je minerál wolframu, který se vyskytuje jako akcesorie ve skarnech žulovského masivu. Jeho výskyty jsou vázány na xenolity krystalických vápenců a skarny na kontaktu migmatitů a granitů žulovského masivu. Scheelit se na Žulovsku vyskytuje ve dvou minerálních asociacích: první je pyroxenický erlan ze Starého Podhradí a Boží hory u Žulové; druhou představuje skarn s převahou granátu ze Starého Podhradí u Žulové. Vyjma majoritních prvků wolframu, kyslíku a vápníku obsahuje scheelit z žulovského masivu minoritní molybden, zřídka křemík a stopový Si, Mg, Mn, As, Fe, Nb, Hf a Sb. Průměrná velikost zrna scheelitu je 0,3 x 0,4 mm. Podle klasifikace Kononova (1960) lze tyto kontaktní horniny se scheelitem klasifikovat jako skarny a ložiska vysokoteplotní Mo-W formace.