Vliv elicitorů obranné reakce na hladinu fytohormonů - Marečková, Martina (2007)
Cílem diplomové práce bylo sledování efektu elicitorů na syntézu fytohormonů cytokininů u rostlinných kalusů tabáku. V práci byly použity elicitory ergosterol a cryptogein. Ergosterol je nízkomolekulární elicitor pocházející z plasmatické membrány hub. Byl přidáván ve formě komplexů s cyklodextrinem a jeho efekt byl srovnáván s cholesterolem, který reakci nevyvolává. Cryptogein je malý protein, který byl izolován z houby Phytophthora cryptogea a indukuje obrannou reakci v buňkách tabáku. Práce byla prováděna na Ústavu biologie rostlin MZLU v Brně. Koncentrace cytokininů byla studována zavedenými metodami, které se zde používají. Pracoviště Ústavu biochemie poskytovalo metodiku práce s elicitory.