Funkční analýza mutantních typů měď transportující ATPasy (ATP7B) identifikovaných u pacientů s Wilsonovou chorobou - Grohmannová, Lenka (2007)
Wilsonova nemoc je závažné onemocnění s autosomálně recesivní dědičností charakteristické akumulací mědi v organismu. Molekulární podstatou onemocnění jsou mutace v genu pro měď transportující ATPasu (ATP7B). Hlavním cílem diplomové práce byla funkční analýza genu ATP7B. Metodou místně cílené mutageneze byly připraveny čtyři mutované varianty genu ATP7B s mutacemi H1069Q, 3402delC, W779X a R778G. Translací in vitro byly připraveny fragmenty mutantního proteinu a byl sledován vliv jednotlivých mutací na degradaci proteinu v čase ve srovnání s nemutovaným proteinem. Analýza potvrdila teorii, že bodové mutace mají negativní vliv na produkt genu ATP7B, měď transportující ATPasu. Ovlivňují zejména stabilitu proteinu vlivem konformačních změn v terciální struktuře proteinu. U mutace H1069Q bylo potvrzeno, že záměnou vysoce konzervované aminokyseliny v oblasti SEHPL motivu dochází k těžkému poškození funkce ATPasy a nedochází k fosforylaci proteinu. Mutace 3402delC způsobuje změnu čtecího r.