Rhodanasy bakterie Acidithiobacillus ferroxidans - Houser, Josef (2007)
Využití biotechnologií je nadějí pro budoucnost. Použití bakterií a jejich enzymů je jednou z oblastí, jak při nižších nákladech dosáhnout vyšší efektivity v mnoha oblastech lidského počínání. Bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans hraje značnou roli při operacích provázejících těžbu či zpracování kovů, ať již v pozitivním (biohydrometalurgie) či negativním (tvorba kyselých důlních vod) smyslu. Ačkoliv se jejím metabolismem zabývala již řada pracovišť, stále zůstávají mnohé otazníky, zejména v oblasti metabolismu sloučenin síry. Jednou z cest, jak zkoumat jednotlivé enzymy zapojené do metabolismu síry, je jejich příprava v rekombinantní podobě a následné studium těchto proteinů. V rámci této práce byla pozornost zaměřena na skupinu enzymů thiosulfát:kyanidsulfurtransferas (rhodanas). V genomu se nachází osm genů pro potenciální rhodanasy. Byla ověřena možnost amplifikace sedmi těchto genů pomocí PCR. Pro další studium byla vybrána jedna potenciální rhodanasa (RHC), která dosud nebyla.