Studium struktury a interakcí nukleových kyselin a bílkovin pomocí elektrochemických metod - Nováková, Lucie; Fojta, Miroslav, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2007)
Studium nukleových kyselin je v popředí zájmu již od poloviny minulého století, kdy Watson s Crickem objevili strukturu dvoušroubovice DNA. V současné době se jedná především o vývoj spolehlivých DNA biosensoru a čipu, které umožňují detekovat hybridizaci DNA, případně její interakci s různými látkami. Tématem této práce je elektrochemická analýza syntetických oligodeoxynukleotidů (ODN) a organických konjugátů nukleobází s komplexy kovů, které se využívají jako elektroaktivní značky nukleových kyselin. Elektrochemické metody našly uplatnění v analýze nukleových kyselin v šedesátých letech minulého století, kdy byly publikovány první práce, zabývající se elektroaktivitou a povrchovou aktivitou DNA. Nukleové kyseliny mohou být analyzovány pomocí různých elektrochemických metod, neboť podléhají redukčním a tensametrickým procesům na rtuťových elektrodách a oxidačním reakcím na elektrodách uhlíkových. Vzorky byly analyzovány pomocí rtuťové (HMDE) a uhlíkové (CPE) elektrody s využi.
Nucleic acids have been intensively studied for about fifty years (since publication of the DNA double helix by Watson and Crick). At present, development of reliable DNA biosensors and chips belong to the main objectives. These biosensors should enable the detection of DNA hybridization or interaction of DNA with various agents. The topic of this thesis is electrochemical analysis of synthetic oligodeoxynucleotides (ODN) and organic conjugates of nucleobases with complexes of metals, which are used as an electroactive signs of nucleic acids. Study of nucleic acids by electrochemical methods came in useful at sixties of last century when the first papers on electroactivity and surface activity of DNA were published. Nucleic acids can be analyzed using various electrochemical methods because of their reduction and tensammetric processes at the mercury electrode and oxidation reactions at the carbon electrodes. We analyzed the samples using mercury (HMDE) and carbon (CPE) el.
Vedoucí práce: Miroslav Fojta.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: DNA (nukleová kyselina) -- analýza; deoxyribonucleic acid; diplomové práce; master's theses