Studium struktury a interakcí nukleových kyselin a bílkovin pomocí elektrochemických metod - Nováková, Lucie (2007)
Studium nukleových kyselin je v popředí zájmu již od poloviny minulého století, kdy Watson s Crickem objevili strukturu dvoušroubovice DNA. V současné době se jedná především o vývoj spolehlivých DNA biosensoru a čipu, které umožňují detekovat hybridizaci DNA, případně její interakci s různými látkami. Tématem této práce je elektrochemická analýza syntetických oligodeoxynukleotidů (ODN) a organických konjugátů nukleobází s komplexy kovů, které se využívají jako elektroaktivní značky nukleových kyselin. Elektrochemické metody našly uplatnění v analýze nukleových kyselin v šedesátých letech minulého století, kdy byly publikovány první práce, zabývající se elektroaktivitou a povrchovou aktivitou DNA. Nukleové kyseliny mohou být analyzovány pomocí různých elektrochemických metod, neboť podléhají redukčním a tensametrickým procesům na rtuťových elektrodách a oxidačním reakcím na elektrodách uhlíkových. Vzorky byly analyzovány pomocí rtuťové (HMDE) a uhlíkové (CPE) elektrody s využi.