Ferroceneboronic acid as a novel electrochemically active label suitable for immunosensing applications - Lacina, Karel (2007)
Cílem práce bylo vytvořit novou metodu pro detekci imunoglobulinů vázaných k elektrodě. Za tímto účelem bylo použito elektrochemicky aktivní značky - ferocenboritá kyselina. Vyvinutá metoda by měla být použitelná pro detekci jakýchkoli sloučenin nesoucích cis-diolovou skupinu. Navržený systém stanovení byl proveden za využití monoklonálních protilátek proti kokainovému antigenu BZE-DADOO. Drouhá část práce je zaměřena na studium elektochemických vlastností FcBA a několika různých cukrů. Interakce mezi FcBA a cukry byla studována s oběma vazebnými partnery v roztoku. Ze získaných výsledků byly vypočteny vazebné konstanty (Ka a Kd) pro cukr sorbitol.