Úloha proteinů z rodiny TGF-ß v působení inhibitorů metabolismu kyseliny arachidonové - Slabáková, Eva, 1982- (2007)
Téma: Úloha proteinů z rodiny TGF-beta v působení inhibitorů metabolismu kyseliny arachidonové Inhibitory cyklooxygenasové dráhy metabolismu kyseliny arachidonové, označované jako nesteroidní antiflogistika (NSAIDs), nacházejí významné uplatnění při prevenci a terapii nádorových onemocnění. Spektrum účinků těchto látek je široké a řada jejich efektů je nezávislá na inhibici syntézy produktů cyklooxygenas. NSAIDs modulují expresi celé řady genů, včetně významných regulátorů buněčné proliferace, diferenciace a apoptózy. Příkladem mohou být cytokiny z rodiny proteinů TGF-beta, zejména růstový diferenciační faktor-15 (GDF-15). NSAIDs u buněčné linie LNCaP, odvozené z nádoru lidské prostaty, omezovala proliferaci a indukovala expresi GDF-15. Přestože GDF-15 je pod transkripční kontrolou p53, výsledky získané na jiných buněčných liniích odvozených od nádorů prostaty či tlustého střeva naznačují, že pro schopnost indukovat GDF-15 a inhibovat proliferaci po působení NSAIDs není funkční stav.