Diverzita cizopasníků invazního druhu ryby Neogobius melanostomus (Pallas,1814) v povodí Dunaje - Francová, Kateřina, 1983- (2007)
Původní a introdukované populace hlaváče černoústého (Neogobius melanostomus), invazního druhu ryby středního a horního toku Dunaje, byly porovnávány z hlediska druhového složení společenstev jeho parazitů, abundance parazitů a kondice ryb. Výzkum byl proveden v letech 2005 a 2006 na Dunaji v Bulharsku (oblast původního rozšíření hlaváče), na Slovensku a v Rakousku (oblasti introdukce hlaváče). Odloveno a parazitologicky vyšetřeno bylo celkem 393 jedinců N. melanostomus. Zaznamenáno bylo celkem 31 druhů mnohobuněčných cizopasníků ze 7 systematických skupin, z toho 12 druhů cizopasníků bylo nalezeno jak v oblasti původního rozšíření, tak v oblastech introdukce hlaváče. Introdukce nového druhu parazita s introdukcí N. melanostomus do nových oblastí na Dunaji však zjištěna nebyla. Introdukované populace N. melanostomus byly naopak infikovány 9-ti druhy parazitů, které nebyly z oblasti původního rozšíření známy. Vyšší druhová diverzita společenstva parazitů byla zjištěna u introdukovaných .