Produkce specifických antibakteriálních agens u Salmonella enterica - Mikalová, Lenka (2007)
Křížovým testem bylo testováno celkem 52 kmenů Salmonella enterica na produkci kmenově specifických antibakteriálních agens (tj. bakteriofágů, kolicinů, mikrocinů a sideroforů). Každý kmen byl tedy testován jako potenciální producent i indikátor. 14 kmenů (31 %) vykazovalo produkci bakteriofágů, 3 kmeny (6 %) produkovaly bakteriociny a 2 kmeny (4 %) byly schopny produkce jak bakteriocinů, tak bakteriofágů. Bakteriofágy salmonel byly přesněji charakterizovány podle morfologie plaků, spektra aktivity, inducibility mitomycinem C, restrikčního profilu fágové DNA a morfologie fágových částic získané elektronovou mikroskopií. Producenti bakteriocinů byli zkoumáni podle inhibičního spektra a morfologie inhibičních zón. Byla provedena PCR detekce 21 známých typů kolicinů a 7 mikrocinů, nebyl však prokázán žádný z nich. Je tedy možné, že tyto kmeny produkují nový typ antibakteriálního agens.