Molekulární diagnostika bakterií mléčného kvašení rodu Bifidobacterium - Doušková, Dagmar (2007)
Práce byla zaměřena na rodově a druhově specifickou identifikaci 45 nových kmenů bakterií rodu Bifidobacterium izolovaných ze stolice kojenců. Jako kontrola bylo použito 11 typových a sbírkových kmenů. Bakteriální kultury jednotlivých kmenů byly kultivovány na M.R.S. médiu s přídavkem 0,05 % L-cystein hydrochloridu. Z čistých kultur byla DNA izolována metodou lyze buněk, purifikována fenolovou extrakcí a přesrážena 96 % ethanolem. Čistota a koncentrace DNA byly stanoveny spektrofotometricky. Zařazení do rodu Bifidobacterium bylo u 36 kmenů potvrzeno rodově specifickou PCR. Druhová identifikace byla ověřena pomocí PCR s druhově specifickými primery, metodou restrikční analýzy PCR amplionů s využitím 5 restrikčních endonukleáz: AluI, BamHI, Sau3AI, Sau96I, TaqI (ARDRA). Zařazení do druhů bylo ověřováno typizační metodou rep-PCR s primery (GTG)5 a BOXA1R. Z analyzovaného souboru 36 kmenů bylo 7 kmenů zařazeno do druhu B. longum, 21 kmenů do druhu B. infantis, 5 kmenů do druh.