Fenotypová variabilita u nozokomiálních a přírodních kmenů druhu Pseudomonas aeruginosa - Macháčová, Martina (2007)
P. aeruginosa patří mezi oportunně patogenní mikroorganismy. Zřídka vyvolává infekce u zdravých jedinců mimo nemocniční prostředí. U imunosuprimovaných pacientů a pacientů s chronickou infekcí je P. aeruginosa schopna způsobit vážné a často fatální infekce. Z tohoto důvodu je důležitý monitoring pro včasné potlačení výskytu kmenů rezistentních k antimikrobním látkám. Byly sbírány kmeny P. aeruginosa z klinického materiálu od pacientů hospitalizovaných na jednotlivých oddělení jednotky intenzivní péče (JIP) FN u sv. Anny v Brně. Dále byly sbírány kmeny P. aeruginosa z prostředí mimo nemocnici. Oba soubory izolátů byly druhově determinovány pomocí standardních postupů založených na selektivních půdách (Cetrmide Agar) a komerčně diagnostických soupravách NEFERMtest 24, PLIVA-Lachema s.r.o., Brno, sérotypizační sada Bio-Rad Laboratories). Dále byla u obou souborů stanovená minimální inhibiční koncentrace antibiotik. Výsledky byly zhodnoceny kvalitativně a statisticky se zaměření.