Molekulární diagnostika bakterií mléčného kvašení rodu Lactobacillus - Kordačová, Lucie (2007)
Cílem diplomové práce byla rodově a druhově specifická identifikace 26 kmenů bakterií rodu Lactobacillus, izolovaných ze vzorků lidské stolice, deponovaných ve Sbírce mlékařských kultur Laktoflora (Tábor). Bakteriální DNA byla izolována metodou fenolové extrakce. Zařazení do rodu bylo ověřeno pomocí metody PCR. Dále byla u studovaných kmenů stanovena příbuznost pomocí molekulárně typizačních metod RAPD s využitím primeru M 13 a rep-PCR s využitím primeru (GTG)5. S využitím UPGMA a Pearsonových korelačních koeficientů byly zkonstruovány dendrogramy a jejich vyhodnocením bylo potvrzeno zařazení některých testovaných kmenů.