Molekulární typizace bakterií mléčného kvašení rodu Bifidobacterium - Krulová, Blanka (2007)
Diplomová práce byla zaměřena na rodovou a druhovou identifikaci a charakterizaci 19 terénních kmenů bifidobakterií, izolovaných z lidské stolice. Bakteriální DNA analyzovaných kmenů byla izolována metodou fenolové extrakce. Pro identifikaci bakterií byla využita rodově specifická PCR se 2 sadami rodově specifických primerů a druhově specifická PCR s 9 sadami druhově specifických primerů. Pro ověření správnosti identifikace byla dále využita metoda restrikční analýzy amplifikované ribozomální DNA (ARDRA) s využitím 4 restrikčních enzymů (BamHI, Sau3AI, Sau96I, NciI). Příbuznost mezi kmeny byla stanovena pomocí molekulárně typizačních metod rep-PCR s primerem (GTG5) a rep-PCR s primerem BOXA1R. Kombinací všech metod byly kmeny zařazeny do druhů: B. animalis, B. bifidum, B. breve, B. longum a B. adolescentis. Pět analyzovaných kmenů nebylo identifikováno jednoznačně.