Biodiverzita kultivovatelných prokaryot z podzemních vod a biofilmů lokalita Hranická propast - Kosina, Marcel (2007)
Hranická propast, jejíž mikrobiální diverzita byla zkoumána, patří mezi výjimečné krasové útvary- jak vznikem, tak i doposud nezměřenou konečnou hloubkou. Minerální voda vyplňující převážnou část této propasti představuje prostředí osídlené oligotrofními a psychrotrofními až psychrofilními mikroorganizmy. Tyto mikroorganizmy rovněž tvoří biotickou složku specifických speleotém, jež se v propasti vyskytují v podobě povlaků na stěnách zatopených prostor.