Fyziologická charakteristika psychrofilních mikroorganizmů izolovaných z půdy - Horr, Aleš (2007)
V předložené diplomové práci byly studovány psychrofilní mikroorganismy izolované z půdy. Jedná se Pseudomonas psychrophila DSM 17535 a Pseudomonas pictorum CCM 284. V první části práce byly studovány růstové charakteristiky studovaných mikroorganismů při různých teplotách kultivace a při různém kultivačním prostředí. Byly spočítány růstové parametry buněk (specifická růstová rychlost, délka lag fáze a hodnota vytvořené biomasy. Další část práce byla věnována studiem enzymatické aktivity předložených mikroorganismů a závislosti na kultivační teplotě buněk. V další části práce byla sledována fosfatázová aktivita hrubého enzymatického preparátu připraveného ze studovaných mikroorganismů. Studium aktivity fosfatáz bylo provedeno s ohledem na aktivitu v závislosti na hodnotě pH reakční směsi, na teplotě inkubace reakční směsi a v závislosti na délce uchovávání hrubého enzymatického preparátu při teplotě +4 stupních Celsia. Poslední část diplomové práce se zabývala vlivem vybranch iontů na .