Rozšíření druhu Hieracium racemosum v České republice - Moltašová, Helena (2007)
Abstrakt Moltašová Helena: Rozšíření druhu Hieracium racemosum v České republice Předložená diplomová práce popisuje rozšíření jestřábníku hroznatého (Hieracium racemosum) v České republice. Podkladem pro vypracování bylo 480 herbářových dokladů ze 17 českých a moravských herbářových sbírek (BRNM, BRNU, FMM, GM, HR, LIT, MMI, MP, MZ, NJM, OL, OLM, OSM, PL, PR, PRC, ZMT). Rostliny jsem revidovala ve spolupráci s vedoucí a konzultantem: velká část dokladů původně určených jako H. racemosum patřila ve skutečnosti druhu H. sabaudum, a proto jsou nedoložené literární údaje velmi nespolehlivé. Lokality revidovaných rostlin jsem zapsala do databáze a ke každé lokalitě jsem přiřadila zeměpisné souřadnice, které sloužily jako podklad k přípravě mapy rozšíření studovaného druhu. Hieracium racemosum se na území České republiky vyskytuje roztroušeně. Těžiště výskytu je v termofytních a mezofytních regionech Moravy. Vzácnější je v českém termofytiku a v českomoravském mezofytiku. Ojedinělý je výsk.