Důvěra v politické reprezentace v postkomunistických zemích - Klepač, Jiří (2007)
Tato průřezová práce má za cíl shrnout relevantní informace ohlednì vlivů, které pùsobí na důvěru v demokratické politické reprezentace v postkomunistických společnostech zemí střední a východní Evropy (SVE). Z jakého dùvodu se zdá, že je úroveò dùvìry a obzvláště důvěry v politické reprezentace u těchto zemí nižší, než u jejich západoevropských protějšků. Je to nízkou zkušeností s demokratickými procesy a demokratickým zpùsobem řízení státu? Je to dìdictví komunizmu, které přetrvává navzdory tomu, že jsou to nyní společnosti svobodné a demokratické? Jsou problémy aplikace demokracie způsobeny vlivem kulturních faktorů SVE regionu? Nebo je to efekt způsobený velkou dynamikou a překotnou a často nepříliš dobře provedenou transformací? Na tyto otázky se snaží tato práce hledat odpověď.