Obyčejná moudrost v životním příběhu období stáří pohledem naratologie - Švancarová, Lucie (2007)
Tato dizertační práce se zabývá tématem obyčejné moudrosti v životním příběhu. V teoretické části přinášíme přehled různých psychologických teorií moudrosti se zvláštním zřetelem ke zrání člověka a moudrosti stáří. Základním teoretickým východiskem je narativní gerontologie, která tvrdí, že nestárneme pouze biologicky, sociálně a kognitivně, ale také biograficky. To znamená s ohledem na naše vzpomínky a významy, které připisujeme událostem, jež nás potkaly. V předvýzkumu ověřujeme použitelnost zakotvené teorie pro tento typ výzkumu a v části výzkumné se postupem heuristického výzkumu snažíme přiblížit obyčejné moudrosti jednotlivých účastníků výzkumu. Poznatky, které výzkum přinesl o pozitivních aspektech vyššího věku, mohou přispět k celistvějšímu pohledu na toto vývojové období, a také ovlivnit způsob terapeutické práce s lidmi vyššího věku.