Utopie a dystopie v dějinách myšlení - Pučalíková, Klára; Holzbachová, Ivana, 1946-; Masarykova univerzita. Katedra filozofie (2007)
Ve své diplomové práci jsem se zabývala konceptem utopického a dystopického myšlení v dějinách. Cílem práce bylo představit nejvýznamnější utopie a dystopie tak, jak v průběhu let vznikaly, poukázat na jejich kontinuitu a společné rysy. Ukázalo se, že není jednoduché vybrat ze širokého spektra představ o ideálním státě, kterých v průběhu dějin vzniklo nepřeberné množství, ty nejtypičtější, protože už samotná definice pojmu utopie je dosti široká a nejednoznačná, což platí i o možnostech systematizace utopických a dystopických koncepcí. Utopie, jako ideální představy o společenském zřízení, kriticky se vymezující proti stávajícímu řádu, s nímž jejich autor nesouhlasí, jsou tak staré, jako samo lidstvo. Za první plnohodnotnou a dodnes nepřekonanou utopii považujeme Platónovu koncepci ideálního státu, která se stala inspiračním zdrojem většiny následně vznikajících utopií i dystopií. Dostatečný prostor proto dostala i v mé práci. Po ní již následovaly neméně známé renesanční utopie Mora,.
In my Thesis I was engaged in utopian and anti-utopian Thought in the History. I try to interduce the most considerable Utopias and Anti-utopias, which way they over the Years rised. I try to remit their continuity and commonality. It turned out, that isn't simple to choose from wide Spectrum of Ideas about ideal State, which along History arose inexhaustible Quantity, the typical, because already the Explicatum of Utopia is widish and multivalent, which reads also about Possibilities of Utopias and Anti-utopias Systematization. Utopia like Idea about social System, critically determinative against the Stationary Order, with them Utopian disagrees, is so old like the Humanity. For the first full-value and up to the present day unbroken Utopia we consider the Plato Conception of ideal State, which become the inspiration Source for most of other Utopias and Anti-utopias. I analyzed also Utopia of Renaissance [More, Campanella, Bacon], Bolzano's Conception of ideal State. I attended to W.
Vedoucí práce: Ivana Holzbachová.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007.
Keywords: filozofické směry; utopie; antiutopie; vládní formy; philosophical movements; utopias; dystopia; system of government; diplomové práce; master's theses