Utopie a dystopie v dějinách myšlení - Pučalíková, Klára (2007)
Ve své diplomové práci jsem se zabývala konceptem utopického a dystopického myšlení v dějinách. Cílem práce bylo představit nejvýznamnější utopie a dystopie tak, jak v průběhu let vznikaly, poukázat na jejich kontinuitu a společné rysy. Ukázalo se, že není jednoduché vybrat ze širokého spektra představ o ideálním státě, kterých v průběhu dějin vzniklo nepřeberné množství, ty nejtypičtější, protože už samotná definice pojmu utopie je dosti široká a nejednoznačná, což platí i o možnostech systematizace utopických a dystopických koncepcí. Utopie, jako ideální představy o společenském zřízení, kriticky se vymezující proti stávajícímu řádu, s nímž jejich autor nesouhlasí, jsou tak staré, jako samo lidstvo. Za první plnohodnotnou a dodnes nepřekonanou utopii považujeme Platónovu koncepci ideálního státu, která se stala inspiračním zdrojem většiny následně vznikajících utopií i dystopií. Dostatečný prostor proto dostala i v mé práci. Po ní již následovaly neméně známé renesanční utopie Mora,.