Motivace k formálnímu vzdělávání dospělých - Staněk, Petr (2007)
Ve své diplomové práci jsem se zaměřil na téma motivace k formálnímu vzdělávání dospělých. V teoretické části práce, kterou považuji za hlavní, vnímám pojem motivace nejprve z pohledu vnitřních aspektů v rovině osobnosti. Vycházím z humanisticky orientovaných přístupů psychologie a personalistické pedagogiky zaměřené na člověka. U vnějších aspektů motivace tvoří myšlenkový rámec rozmanité teoretické koncepty srovnávací pedagogiky, které mezioborově spojuje vztah k v současnosti diskutovaným tématům celoživotního učení, globalizace a postavení člověka na trhu práce. Na jednotlivé teoretické koncepty navazuje v praktické části výzkumná sonda. Jako metodu jsem zvolil kvalitativní semistrukturované interview. Výzkumný vzorek tvořily dospělé ženy, které se rozhodly, že se vrátí do školních lavic. Snažil jsem se zjistit, co je motivuje k dalšímu formálnímu vzdělávání. Z výzkumu vyplynulo, že respondentky považují vzdělání za investici. Očekávají, že jim přinese větší možnosti profesního upla.