Genderové stereotypy v práci učitele a učitelky na II. stupni ZŠ - Dolníčková, Lucie, 1982- (2007)
Diplomová práce se zabývá genderovými stereotypy v práci učitele a učitelky na II. stupni ZŠ, s cílem blíže odhalit a analyzovat genderové stereotypy, které práci pedagogů a pedagožek ovlivňují. V teoretické části se práce věnuje vymezení základních pojmů, tzn. pojmu gender, přiblížení genderové problematiky z pohledu teorie strukturálně funkcionalistické a feministické sociologie. Dále objasňuje proces genderové socializace a utváření genderové identity i osvojení genderové role. Stěžejní část práce je zaměřena na genderové stereotypy v práci učitele a učitelky, na jejich projevy i možné důsledky na žáky a žákyně. Výzkumná část práce se věnuje konkrétním projevům genderových stereotypů v práci pedagogů a pedagožek na II. stupni ZŠ. K odhalení a dokumentování typických genderových stereotypů, jež se v práci vyučujících mohou projevovat, dále reprodukovat, posilovat či naopak oslabovat, práce využívá kvalitativní analýzu dat, získaných formou semistrukturovaných rozhovorů s učiteli a u