Exprese elicitinu cryptogeinu v kvasince Pichia pastoris - Staňková, Ingrid (2007)
Kryptogein je malý 10 kDa protein vylučovaný houbou Phytophtora cryptogea patřící mezi elicitiny a lipid transfer proteiny. Je schopný přenášet celou adu lipidních látek a po přidání k buňkám tabáku vyvolává silnou obrannou reakci vedoucí a k nekróze tkáně. V poslední době byl proveden pomocí počítačového modelování návrh ně kolika mutantních variant proteinu kryptogeinu s omezenou schopností vázat steroly a mastné kyseliny. Cílem bakaláčské práce je exprese jednoho z těchto mutantních protein v systému kvasinky Pichia pastoris. Tento systém byl ji v minulosti s úspěchem použit pro expresi wt proteinu kryptogeinu.