Úloha antiapoptotických signalních drah v regulaci citlivosti nádorových buněk střeva k účinkům TRAILu - Jelínková, Iva; Hyršlová Vaculová, Alena; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2007)
Apoptóza hraje důležitou roli během vývoje a udržení homeostázy mnohobuněčného organismu. Její deregulace může vést k mnoha závažným onemocněním, včetně onemocnění nádorového. Proto má detailní pochopení mechanizmů regulace apoptózy obrovský význam. Cílem protinádorové terapie je selektivně indukovat apoptózu nežádoucích nádorových buněk, bez současného poškození okolní zdravé tkáně organismu. Jednou z intenzívně studovaných látek, která má tuto schopnost, je TRAIL. Ukazuje se však, že některé nádorové buňky mohou být k jeho účinkům rezistentní. Tato rezistence se v buňkách projevuje na různých úrovních. Studium signálních drah indukce apoptózy po působení TRAILu je proto velmi důležité pro pochopení mechanismů rezistence a možností jejího překonání. Velmi důležitým faktorem zodpovědným za snížení citlivosti buněk k signálům indukujícím apoptózu je aktivace drah kontrolujících přežití buněk, především signální dráhy PI3K/Akt a MEK/ERK. Právě rovnováha mezi proapoptotickými signály spuš.
Apoptosis plays an important role in development and homeostasis of the multicellular organisms and its deregulation may result in many serious diseases, including cancer. The understanding of the mechanisms of the apoptosis regulation is therefore of a great importance. The main aim of the anticancer therapy is to selectively induce cancer cell apoptosis, without any damage of the normal cells. TRAIL is an intensively studied promising canidate to be used in cancer therapy. However, some cancer cells are resistant to its effects. The elucidation of the TRAIL signalling pathways is therefore essential for proper understanding of the mechanisms involved in cell resistance at the different levels inside the cell. Activation of prosurvival pathways, namely PI3K/Akt and MEK/ERK pathway, is an important factor responsible for decreasing cell sensitivity to apoptotic signals. The balance between TRAIL-induced proapoptotic signals and signals induced by these prosurvival pathways is extremel.
Vedoucí práce: Alena Vaculová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: apoptóza; nádorové buňky; apoptosis; cancer cells; bakalářské práce; bachelor's theses