Úloha antiapoptotických signalních drah v regulaci citlivosti nádorových buněk střeva k účinkům TRAILu - Jelínková, Iva (2007)
Apoptóza hraje důležitou roli během vývoje a udržení homeostázy mnohobuněčného organismu. Její deregulace může vést k mnoha závažným onemocněním, včetně onemocnění nádorového. Proto má detailní pochopení mechanizmů regulace apoptózy obrovský význam. Cílem protinádorové terapie je selektivně indukovat apoptózu nežádoucích nádorových buněk, bez současného poškození okolní zdravé tkáně organismu. Jednou z intenzívně studovaných látek, která má tuto schopnost, je TRAIL. Ukazuje se však, že některé nádorové buňky mohou být k jeho účinkům rezistentní. Tato rezistence se v buňkách projevuje na různých úrovních. Studium signálních drah indukce apoptózy po působení TRAILu je proto velmi důležité pro pochopení mechanismů rezistence a možností jejího překonání. Velmi důležitým faktorem zodpovědným za snížení citlivosti buněk k signálům indukujícím apoptózu je aktivace drah kontrolujících přežití buněk, především signální dráhy PI3K/Akt a MEK/ERK. Právě rovnováha mezi proapoptotickými signály spuš.