Využití specifických in vitro biotestů pro identifikaci biologicky aktivních kontaminantů ve směsích - Kříž, Martin (2007)
Práce pojednává o využití in vitro biotestů pro hodnocení estrogenní a dioxinové aktivity komplexních směsí ze vzorků životního prostředí. Obsahuje přehled in vitro biotestů pro stanovování estrogenní a dioxinové aktivity a jejich principu. Zabývá se zejména jejich využitelností v procesu identifikace a vyhodnocení toxicity (TIE) komplexních vzorků. Práce také obsahuje přehled metod pro extrakci vzorků z různých typů matric pro testování v biotestech. Dále se zabývá frakcionací komplexních směsí pomocí extrakce na pevné fázi, kolonové chromatografie a vysokotlaké kapalinové chromatografie. Poslední část je věnována analýze aktivních frakcí.