Vliv xenobiotik na signální dráhy retinoidů - Kubincová, Petra, 1984- (2007)
Anotace Tato práce shrnuje dosavadní poznatky v oblasti působení významných znečisťujících látek v životním prostředí, na signální dráhy a metabolismus retinoidů. Vitamin A a od něho odvozené deriváty hrají esenciální roli v mnoha funkcích u řady organismů. Retinoidy nejsou, na rozdíl od jiných signálních molekul, čistě endogenního původu, jelikož si je živočichové nedokáží syntetizovat. Musí být tedy přijímány z potravy. Díky tomu jsou někdy nazývány jako dietární hormony. Metabolismus retinoidů je velmi citlivě regulován, a proto může narušení příjmu z potravy nebo změna signálování vlivem jiných látek vyvolat závažné změny v organismu. Retinoidy navozují správnou proliferaci a diferenciaci buněk, také ovlivňují apoptózu a mají tak zásadní význam při vývoji organismu, morfogenezi nebo reprodukci. Další významnou vlastností je, že působí jako antioxidanty. Jejich vlastností se využívá i při léčbě různých onemocnění, včetně léčby nádorů. Narušení hladin a poměrů retinoidů v tkáních p.