Interakce alkaloidu berberinu s d(AAGAATTCTT)2 - Babinský, Martin (2007)
Nekovalentné interakcie planárnych aromatických systémov s nukleovými kyselinami sú v súčasnosti vďaka svojmu významu predmetom intenzívneho štúdia. Cieľom práce bolo získať a spracovať poznatky o spôsobe väzby týchto systémov na DNA s dôrazom na kvartérne protoberberínové alkaloidy. V experimentálnej časti sa pomocou NMR spektroskopie a molekulového modelovania určovala štruktúra komplexu alkaloidu berberínu a oligonukleotidu so sekvenciou d(AAGAATTCTT)2.