Cyanotoxiny microcystiny a bakterie a praktická stanovení microcystinů technikou ELISA - Rusová, Inka (2007)
Masový rozvoj sinic a přítomnost jejich toxinů v prostředí představuje rychle rostoucí a závažný problém současnosti. Nejčastějšími a zároveň nejstudovanějšími cyanotoxiny jsou MICROCYSTINY (MCs). O jejich účincích a mechanizmech působení na obratlovce (včetně člověka) je známo mnohé, méně ale o jejich vlivu na ostatní organismy v prostředí. V rámci bakalářské práce byla studována problematika interakcí mezi MCs a bakteriemi. V literatuře jsou probírány dva typy účinků - degradace MCs bakteriemi a působení MCs na bakterie. O účincích MCs na bakterie existuje velmi málo studií s nejednoznačnými výsledky. K prostudování tohoto problému proto bude třeba dalších analýz. V praktické části jsem se seznámila s technikou ELISA pro stanovení MC, která byla využita pro analýzy konkrétních vzorků vod z ČR - naměřené koncentrace byly od 0,15 ug/L do 2,09 ug/L a ve čtyřech případech byly koncentrace vyšší než je doporučený limit WHO. Technika ELISA je také dobře využitelná pro navazující a plánova.