IL-6 a jeho úloha v neuroendokrinnej diferenciácii nádorových buniek prostaty - Staršíchová, Andrea; Souček, Karel; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2007)
Rakovina prostaty patří mezi nejčastěji diagnostikovaná nádorová onemocnění a nejčastější příčiny úmrtí v západních zemích. Neuroendokrinní diferenciace (NED) adenokarcinomu prostaty je významný proces schopný ovlivnit „mikroprostředí“ nádoru a regulovat rozvoj nádorového onemocnění. Naším cílem je blíže porozumět úloze NED a najít způsob, jak efektivně modulovat její indukci a funkci. Prozánětlivé cytokiny jako je IL-6 ovlivňují NED prostatických epiteliálních buněk a mohou hrát úlohu i v rozvoji nádorových onemocnění. Bylo prokázáno, že PUFAs mohou indukovat expresi IL-6, jehož signálová transdukce a funkce je závislá na organizaci membránových lipidových mikrodomén. Exprese IL-6 je také regulována působením TGF-b1 což vede k autokrinní smyčce mezi působením těchto cytokinů. Na základě těchto skutečností můžeme vyslovit předpoklad o možném propojení a regulaci drah vedoucích k NED působením PUFAs nebo TGF-b1. Cílem bakalářské práce je zpracovat literární rešerši k uvedenému tématu. .
Prostate cancer is a frequently diagnosed malignancy and the leading cause of cancer-related death in Western world. Neuroendocrine differentiation (NED) of prostate adenocarcinoma is an important event able to modulate tumor microenvironment and regulate the process of cancer progression. Our general aim is to bring more understanding of its role and find possibilities for modulation of its induction. Pro-inflammatory cytokines such as IL-6 can influence NED in prostate epithelial cells and can be involved in cancer progression. It was shown that IL-6 can be induced by PUFAs and its signaling pathway is dependent on lipid rafts organization. Expression of IL-6 is also regulated by the effect of TGF-b1 so there is an autocrine loop between these cytokines. From these effects, we can assume the possible interactions between regulations of NED by PUFAs or TGF-b1. The main goal of bachelor thesis is to write summary from recent studies connected with the topic. The main goal of experi.
Vedoucí práce: Karel Souček.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: adenokarcinom; nádorové buňky; rakovina prostaty; cancer cells; prostate cancer; bakalářské práce; bachelor's theses