IL-6 a jeho úloha v neuroendokrinnej diferenciácii nádorových buniek prostaty - Staršíchová, Andrea (2007)
Rakovina prostaty patří mezi nejčastěji diagnostikovaná nádorová onemocnění a nejčastější příčiny úmrtí v západních zemích. Neuroendokrinní diferenciace (NED) adenokarcinomu prostaty je významný proces schopný ovlivnit „mikroprostředí“ nádoru a regulovat rozvoj nádorového onemocnění. Naším cílem je blíže porozumět úloze NED a najít způsob, jak efektivně modulovat její indukci a funkci. Prozánětlivé cytokiny jako je IL-6 ovlivňují NED prostatických epiteliálních buněk a mohou hrát úlohu i v rozvoji nádorových onemocnění. Bylo prokázáno, že PUFAs mohou indukovat expresi IL-6, jehož signálová transdukce a funkce je závislá na organizaci membránových lipidových mikrodomén. Exprese IL-6 je také regulována působením TGF-b1 což vede k autokrinní smyčce mezi působením těchto cytokinů. Na základě těchto skutečností můžeme vyslovit předpoklad o možném propojení a regulaci drah vedoucích k NED působením PUFAs nebo TGF-b1. Cílem bakalářské práce je zpracovat literární rešerši k uvedenému tématu. .