Rozrazily z okruhu Veronica anagallis-aquatica v České republice - Nechojdomová, Veronika, 1985- (2007)
Bakalářská práce se zabývá rozšířením druhů Veronica anagallis-aquatica, V. anagalloides a V. catenata v České republice. Na základě znaků v květenách a určovacích klíčů jsem určila 703 herbářových dokladů rozrazilů ze sekce Beccabunga sebraných na území České republiky, z nichž 570 patřilo druhu V. anagallis-aquatica, 25 druhu V. anagalloides a 59 druhu V. catenata. Celkem jsem prostudovala materiál ze 17 institucí. Lokality jsem zanesla do databáze, identifikovala za pomoci topografických map a určila zeměpisné souřadnice. Výsledkem práce je databáze revidovaných dokladů a předběžné kartogramy rozšíření studovaných druhů v České republice. Druh V. anagallis-aquatica se vyskytuje skoro na celém území státu a jeho výskyt je omezen pouze přítomností vhodných mokřadních biotopů; výskyt druhu V. anagalloides je s výjimkou jediného nálezu ve východních Čechách omezen na jižní Moravu; V. catenata se vyskytuje pouze v teplých nížinách Polabí, Poohří a říčních úvalech střední a jižní Moravy.