Distribuce polycyklických aromatických dusíkatých heterocyklů v systému půda-vzduch - Tučková, Marie (2007)
Předmětem diplomové práce bylo zvládnutí metody experimentálního sledování změn obsahu polycyklických aromatických dusíkatých heterocyklů (PANH) a analogických polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH) v půdě vystavené kontaktu s okolním ovzduším a půdě izolované od okolního ovzduší. Změny obsahu zvoleného souboru PANH a PAH v půdě byly sledovány během otevřeného a uzavřeného laboratorního experimentu v časovém rozmezí 0 - 84 dní a při různém pH (4,5; 5,5; 6,5) reálné a sterilizované půdy. Naměřené průběhy změny koncentrace PANH a PAH v půdě, vystavené kontaktu s ovzduším, indikují možnost dosažení rovnovážného stavu v systému půda-atmosféra. Analogické průběhy změny koncentrace PAH v půdě vykazovaly také výsledky experimentů provedených ve venkovním prostředí, popsané v pracích jiných autorů. Nárůst koncentrace PANH a PAH transportem analytů z plynné fáze do půdy v průběhu experimentu je pravděpodobně potlačován procesy snižujícími jejich výslednou koncentraci, což je patrné především v závěru experimentu.