Modely a experimentální hodnocení endokrinní disrupce u vodních živočichů - Čížková, Martina (2007)
Endokrinní disrupce (ED) je porucha hormonálního řízení organismu vyvolaná exogenními faktory. Je pozorována u populací vodních živočichů po celém světě a potvrzují ji i laboratorní testy. Mezi endokrinní disruptory se řadí mnoho významných polutantů a neustále se objevují nové látky s účinky na úrovni ED a nové projevy ED. Zejména jde o poruchy pohlavního systému - (anti)estrogenní a (anti)androgenní účinky. Jedním z vhodných organismů pro hodnocení estrogenní a androgenní aktivity ve vodním prostředí je předožábrý plž písečník novozélandský (Potamopyrgus antipodarum). Jako indikátor endokrinní disrupce ve vodních organismech se často používá změna hladin vaječného proteinu vitellogeninu (VTG), nejvíce je tento parametr prostudován v rybách. Sedimentové in vivo testy s písečníkem jsou používány pro hodnocení potenciální estrogenity a androgenity reálných i očkovaných sedimentů také v této práci. Test byl proveden několikrát s různými reálnými sedimenty.