Bioakumulace polutantů bezobratlými v půdě ve vztahu k jejich biodostupnosti - Peštová, Jana (2007)
Diplomová práce na téma BIOAKUMULACE POLUTANTŮ BEZOBRATLÝMI V PŮDĚ VE VZTAHU K JEJICH BIODOSTUPNOSTI byla vypracována v laboratořích půdní ekotoxikologie ve výzkumném centru RECETOX. Hlavním důvodem zpracování tohoto tématu je důležitost bioakumulace xenobiotik v bezobratlých při hodnocení toxicity látek v půdním prostředí. Použitými organizmy byly roupice (Enchytraeus albidus) a žížaly (Eisenia fetida), což jsou organismy zastávající v půdě velmi důležitou funkci. Podílí se na dekompozici látek a jsou potravou pro řadu organismů. Právě to, že jsou důležitou součástí řady potravních řetězců, z nich dělá vhodné organismy pro studium bioakumulace látek a tyto organismy jsou pak nejhojněji používány v ekotoxikologických studiích biodostupnosti a bioakumulace cizorodých látek v půdním prostředí. Experimentální část diplomové práce se skládala z několika dílčích celků. Jednak bylo potřeba optimalizovat chovy žížal E. fetida pro bioakumulační studie.