Deregulace buněčné proliferace působením polycyklických aromatických uhlovodíků s vyšší molekulovou váhou - Suchý, Jiří (2007)
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) patří mezi významné kontaminanty životního prostředí, které vznikají nedokonalým spalováním organických látek. V rámci této diplomové práce byly studovány některé účinky skupiny PAU o molekulové váze 278 na buněčné úrovni, protože některé předchozí studie naznačily jejich možné karcinogenní účinky. PAU o molekulové váze 278 (dibenzanthraceny a benzochryseny) jsou, podobně jako polychlorované dibenzo-p-dioxiny nebo polychlorované bifenyly, ligandy Ah receptoru. V důsledku jeho aktivace dochází nejen k indukci enzymů podílejících se na metabolické aktivaci PAU, ale i k dalším efektům na buněčné úrovni. AhR má i celou řadu funkcí, které souvisí s regulací buněčné proliferace, apoptózy či diferenciace, což by mohlo hrát roli v nádorově promočních účincích AhR ligandů. AhR ligandy způsobují v hepatocytech a celé řadě nádorových buněčných linií zástavu buněčného cyklu v G1 fázi, zároveň ale mohou indukovat buněčnou proliferaci v jaterních progenitorových buňkách potkana.