Návrat do Evropy: Polsko na cestě z východního bloku do Evropské unie - Urbánek, Jiří (2007)
Tato práce pojednává o vývoji postavení Polska v tzv. východním bloku, o vztazích s Evropskými společenstvími a následném začlenění do Evropské unie. Vedle dějin mezinárodních vztahů se zabývá - v potřebné míře - také ekonomickým vývojem obou evropských bloků a samotného Polska, jejich politickými dějinami i vztahem polské společnosti a jejích složek k evropské integraci. Konečně se zabývá též problematikou relativity tzv. návratu do Evropy z pohledu největšího státu účastnícího se východního rozšíření Unie